Nederland aan het werk

Nederland aan het werk

Als bureau voor arbeidsmarktcommunicatie worden wij dagelijks geïnspireerd door het werk van anderen. Dat willen wij graag op zoveel mogelijk manieren uitdragen. Daarom hebben wij Boudewijn Smit, Johan Visschedijk, Peter Casell en Joost Berndes gevraagd om naar eigen inzicht een beeld te creëren op basis van het thema: Nederland aan het werk. Vrij werk dus. Met verrassende resultaten. Nu te zien op deze site. En binnenkort op een speciaal platform waar wij als Macknificent goede ideeën verzamelen en genereren om Nederland weer aan het werk te krijgen. Ook op die manier willen wij graag een bijdrage leveren aan de daadkracht van Nederland.

 

Fotograaf: Peter Casell

Fotograaf: Peter Casellvrouw_laptopman_schipholNadat ik van Macknificent het verzoek kreeg om een beeld te maken op het thema ‘Nederland aan het werk’ en daar een vrije invulling aan mocht geven, sloeg het verlammende van ‘alle mogelijkheden’ toe. Dat gevoel kun je goed vergelijken met twee minuten gratis winkelen: waar ga ik heen? Koop ik alleen de duurste producten of juist datgene waar ik het meeste behoefte aan heb? Ik heb gekozen voor een vraag als vertrekpunt. Wat betekent werk nu eigenlijk voor mij en misschien wel ieder ander? Werken is voor mij een zinvolle dagelijkse invulling van het leven waar je iets aan overhoudt; een goed gevoel, een mooi product, een tevreden klant. In ieder geval iets waar je met plezier aan terugdenkt en naar kan uitzien. Dat gevoel, dat je iets van je zelf legt in je werk en daar van houdt, heb ik met de foto’s willen uitbeelden. We zien intens genot in een specifieke baan. De juiste mensen op de juiste plek. In een puur Hollands beeld. Nederland aan het werk. Ja, dat is Macknificent.

Fotograaf: Joost Berndes

laarzen_kleigrondNederland aan het werk. Met ‘de poten in de klei’. Het geploegde land ligt klaar voor bewerking. Zaaien en oogsten. Maar wanneer? Door de crisis die zich alsmaar verdiept, is de weg lood- en loodzwaar. We komen er maar moeilijk doorheen. Maar wij zouden Nederland niet zijn als we niet worstelen en er uiteindelijk toch doorkomen. De aanhouder wint. Daar, aan de horizon – waar windmolens staan voor het vertrouwen in de toekomst – wordt het langzaam lichter…

Fotograaf: Boudewijn Smit

Fotograaf: Boudewijn SmitVissen is (bijna) het oudste beroep ter wereld. Zeker in Nederland. Vissers staan dichtbij de natuur en doen zwaar werk. Fuiken leggen, repareren, schoonmaken… Ook als ze beseffen dat er onder moeilijke omstandigheden bijna niets gevangen wordt. Respect voor al die mensen die doorgaan waar anderen stoppen. Vanuit mijn eigen passies – water en fotografie – is dit mijn vertaling van Nederland aan het werk. Met dank aan Souverein.

Fotograaf: Johan Visschedijk

vrouw_schillenEnkele eeuwen geleden was huisvlijt een zeer gewaardeerde bezigheid. Boeren deden nagenoeg alles zelf. Mensen waren zelfverzorgend. Werken deed je hoofdzakelijk in en om het huis. Daarnaast was er ruilhandel. Momenteel werken we om geld te verdienen en om status te verkrijgen. Waar woon je? Wat voor auto rijd je? Hoe ga je gekleed? Misschien moeten we terug naar de kern. Alle fratsen van ons afschudden. Zijn wie we zijn. Doen wat we graag willen doen en dat respecteren. Gewoon puur werken om te leven. En om zes uur ’s avond weer groente, vlees en aardappels!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *